2024-2025 Eğitim Öğretim yılı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli yeni müfredat, 5. sınıf Türkçe konu ve kazanımları.
Oyun dünyası teması aracılığıyla söz varlığını geliştirebilme, metnin yüzey anlamını belirleyebilme, materyal seçimini yönetebilme gibi öğrenme çıktıları ile sorumluluk, saygı, dürüstlük gibi değerlerin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerde oyunseverlik, kendine güvenme (öz güven), merak gibi eğilimlerin; kendini tanıma (özfarkındalık), kendini düzenleme (öz düzenleme), kendini uyarlama (öz yansıtma) gibi sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin ve görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı, dijital okuryazarlık gibi becerilerin de geliştirilmesi hedeflenmektedir. Dersin anlama alan becerileri olan dinleme/izleme ve okuma becerileriyle anlatma becerileri olan konuşma ve yazma becerileri birbiriyle ilişkilendirilmiştir.
Atatürk’ü tanımak teması aracılığıyla akıcı okuma unsurlarını yönetebilme, metnin içeriğine yönelik tahminde bulunabilme, konuşma ve yazma süreçlerini yönetebilme gibi öğrenme çıktıları ile özgürlük, sorumluluk, vatanseverlik gibi değerlerin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerde kendine güvenme (öz güven), bağımsızlık, özgün düşünme gibi eğilimlerin; iletişim, iş birliği, sosyal farkındalık gibi sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin ve bilgi okuryazarlığı, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı gibi becerilerin de geliştirilmesi hedeflenmektedir. Dersin anlama alan becerileri olan dinleme/izleme ve okuma becerileriyle anlatma becerileri olan konuşma ve yazma becerileri birbiriyle ilişkilendirilmiştir.
Duygularımı tanıyorum teması aracılığıyla metnin bölümlerini belirlemeye yönelik çözümleme yapabilme, söz sanatlarını belirlemeye yönelik çözümleme yapabilme, yaratıcı konuşabilme ve yazabilme gibi öğrenme çıktıları ile duyarlılık, merhamet, saygı gibi değerlerin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerde kendine güvenme (öz güven), girişkenlik, empati gibi eğilimlerin; kendini tanıma (öz farkındalık), esneklik, sorumlu karar verme gibi sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin ve bilgi okuryazarlığı, görsel okuryazarlık, dijital okuryazarlık gibi becerilerin de geliştirilmesi hedeflenmektedir. Dersin anlama alan becerileri olan dinleme/izleme ve okuma becerileriyle anlatma becerileri olan konuşma ve yazma becerileri birbiriyle ilişkilendirilmiştir
Geleneklerimiz teması aracılığıyla görselle iletilen anlamı belirleyebilme, metin içi karşılaştırma yapabilme, sözlü ve yazılı olarak tartışabilme gibi öğrenme çıktıları ile sevgi, aile bütünlüğü, sorumluluk gibi değerlerin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerde merak, açık fikirlilik, girişkenlik gibi eğilimlerin; kendini tanıma (öz farkındalık), iletişim, kendini uyarlama (öz yansıtma) gibi sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin ve bilgi okuryazarlığı, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı gibi becerilerin de geliştirilmesi hedeflenmektedir. Dersin anlama alan becerileri olan dinleme/izleme ve okuma becerileriyle anlatma becerileri olan konuşma ve yazma becerileri birbiriyle ilişkilendirilmiştir
İletişim ve sosyal ilişkiler teması aracılığıyla metni yorumlayabilme, metindeki probleme çözüm üretebilme, sözlü ve yazılı olarak özetleyebilme gibi öğrenme çıktıları ile dostluk, saygı, mahremiyet gibi değerlerin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerde empati, güven ve sorumluluk eğilimlerinin; iletişim, sosyal farkındalık, esneklik gibi sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin ve görsel okuryazarlık, dijital okuryazarlık, kültür okuryazarlığı gibi becerilerin de geliştirilmesi hedeflenmektedir. Dersin anlama alan becerileri olan dinleme/izleme ve okuma becerileriyle anlatma becerileri olan konuşma ve yazma becerileri birbiriyle ilişkilendirilmiştir.
Sağlıklı yaşıyorum teması aracılığıyla metni eleştirebilme, çoklu ortam ögelerine yönelik çözümleme yapabilme, sözlü ve yazılı olarak yorumlayabilme gibi öğrenme çıktıları ile sağlıklı yaşam, sorumluluk, temizlik gibi değerlerin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerde sorumluluk, sistematik olma, uzmanlaşma eğilimlerinin; kendini tanıma (öz farkındalık), sosyal farkındalık, sorumlu karar verme gibi sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin ve bilgi okuryazarlığı, görsel okuryazarlık, veri okuryazarlığı gibi becerilerin de geliştirilmesi hedeflenmektedir. Dersin anlama alan becerileri olan dinleme/izleme ve okuma becerileriyle anlatma becerileri olan konuşma ve yazma becerileri birbiriyle ilişkilendirilmiştir.
Yorumlar (0)